środa, 7 listopada 2012

Cottage pie, czyli wiejski paj

Dawno nie było kuchni brytyjskiej. Postanowiłam sięgnąć do absolutnego klasyka, czyli paja. Jest mnóstwo rodzajów pajów, z farszem mięsnym, rybnym lub tylko warzywnym. Ogólna zasada przyrządzania paja to farsz plus ciasto kruche lub ziemniaczane.
W kwestii językowej – słowo “paj” zadomowiło się już w kulinarnej polszczyźnie. Bo paj, to nie jest ani placek, ani tarta. Paj to po prostu paj :) Polecam spróbować, bo jest naprawdę znakomity. Dlatego też na pewno jeszcze nie jeden paj pojawi się na moim blogu.



Wiejski paj
na podst. BBC Good Food

farsz:
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 kg wołowego mielonego mięsa
cebula, posiekana
2 marchewki, pokrojone
2 łodygi selera naciowego, pokrojone
ząbek czosnku
łyżka mąki
2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego
opcjonalnie: kieliszek czerwonego wina
250ml bulionu wołowego
łyżka sosu Worcestershire
tymianek
2 liście laurowe
sól, pieprz

masa ziemniaczana:
1kg ziemniaków
100ml mleka
10g masła
100g startego mocnego w smaku sera, najlepiej cheddara
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
Rozgrzej piekarnik do temp.200-220°C.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Rozgrzej łyżkę oliwy na dużej patelni i usmaż mięso. Kiedy będzie gotowe przełóż do miski. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą ilość oliwy, włóż pokrojone warzywa i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu aż będą miękkie. Dodaj zmiażdżony czosnek, mąkę i przecier pomidorowy, zwiększ ogień i gotuj przez chwilę. Włóż z powrotem mięso na patelnię, wlej wino (jeśli używasz) i gotuj na wolnym ogniu do zredukowania płynu. Dodaj bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotuj przez chwilę, tak by farsz osiągnął gęstą, zawiesistą konsystencję. Dopraw do smaku i wyjmij liście laurowe.
Przygotuj masę ziemniaczaną. Odcedź ugotowane ziemniaki i odstaw na chwilę, żeby odparowały. Zgnieć je i wymieszaj dokładnie z mlekiem, masłem, 1/3 startego sera, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wyłóż farsz do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wyłóż masę ziemniaczaną. Posyp resztą startego sera, wstaw do piekarnika i zapiecz na złoty kolor.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam tego paja, jak również pasterską wersję z jagnięciną. Do ziemniaków zwykle dodaję podduszonego pora. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No w końcu coś w hołdzie szwagrowi! ;)
    Robiłam dokładnie ten przepis, nasz ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, ta potrawa jest znakomita :)
    Wersja z jagnięciną też jest świetna, niestety u nas jest problem z dostaniem tego rodzaju mięsa, dlatego narazie zrezygnowałam wogóle z wstawiania tu potraw, których podstawą jest jagnięcina.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...