Dawno
nie było kuchni brytyjskiej. Postanowiłam sięgnąć do absolutnego
klasyka, czyli paja. Jest mnóstwo rodzajów pajów,
z farszem mięsnym, rybnym lub tylko warzywnym. Ogólna zasada
przyrządzania paja to farsz plus ciasto kruche lub ziemniaczane.
W
kwestii językowej – słowo “paj” zadomowiło się już w
kulinarnej polszczyźnie. Bo paj, to nie jest ani placek, ani tarta.
Paj to po prostu paj :) Polecam spróbować, bo jest naprawdę
znakomity. Dlatego też na pewno jeszcze nie jeden paj pojawi się na
moim blogu.
Wiejski
paj
na
podst. BBC Good Food
farsz:
3
łyżki oliwy z oliwek
0,5
kg wołowego mielonego mięsa
cebula,
posiekana
2
marchewki, pokrojone
2
łodygi selera naciowego, pokrojone
ząbek
czosnku
łyżka
mąki
2
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
opcjonalnie:
kieliszek czerwonego wina
250ml
bulionu wołowego
łyżka
sosu Worcestershire
tymianek
2
liście laurowe
sól,
pieprz
masa
ziemniaczana:
1kg
ziemniaków
100ml
mleka
10g
masła
100g
startego mocnego w smaku sera, najlepiej cheddara
gałka
muszkatołowa
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Obierz
ziemniaki, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
Rozgrzej
piekarnik do temp.200-220°C.
W
międzyczasie przygotuj farsz.
Rozgrzej
łyżkę oliwy na dużej patelni i usmaż mięso. Kiedy będzie
gotowe przełóż do miski. Na tej samej patelni rozgrzej
pozostałą ilość oliwy, włóż pokrojone warzywa i duś
pod przykryciem na niewielkim ogniu aż będą miękkie. Dodaj
zmiażdżony czosnek, mąkę i przecier pomidorowy, zwiększ ogień
i gotuj przez chwilę. Włóż z powrotem mięso na patelnię,
wlej wino (jeśli używasz) i gotuj na wolnym ogniu do zredukowania
płynu. Dodaj bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotuj przez
chwilę, tak by farsz osiągnął gęstą, zawiesistą konsystencję.
Dopraw do smaku i wyjmij liście laurowe.
Przygotuj
masę ziemniaczaną. Odcedź ugotowane ziemniaki i odstaw na chwilę,
żeby odparowały. Zgnieć je i wymieszaj dokładnie z mlekiem,
masłem, 1/3 startego sera, dopraw gałką muszkatołową, solą i
pieprzem.
Wyłóż
farsz do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wyłóż masę
ziemniaczaną. Posyp resztą startego sera, wstaw do piekarnika i
zapiecz na złoty kolor.
Uwielbiam tego paja, jak również pasterską wersję z jagnięciną. Do ziemniaków zwykle dodaję podduszonego pora. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNo w końcu coś w hołdzie szwagrowi! ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam dokładnie ten przepis, nasz ulubiony :)
To prawda, ta potrawa jest znakomita :)
OdpowiedzUsuńWersja z jagnięciną też jest świetna, niestety u nas jest problem z dostaniem tego rodzaju mięsa, dlatego narazie zrezygnowałam wogóle z wstawiania tu potraw, których podstawą jest jagnięcina.