czwartek, 11 października 2012

Mus z brukwi, marchwi i ziemniaków

Październik dobitnie przypomniał nam, że jest już jesień, a lato dawno się skończyło. Nadszedł czas na jesienne potrawy, takie bardziej sycące i rozgrzewające. Na straganach pojawiła się brukiew. Nieco zapomniana w Polsce, z wyjątkiem Kaszub, gdzie kojarzona jest głównie z gęstą zupą na gęsinie. Jest za to bardzo popularna w Skandynawii, głównie Norwegii i Finlandii. Zakupiłam więc wielką brukiew i przyrządziłam z niej mus z dodatkiem marchwi i ziemniaków – doskonały dodatek do mięsa na obiad.





Mus z brukwi, marchwi i ziemniaków
na podst. “Skandynawia jest piękna!”

1 kg brukwi
2 duże marchewki
6 niedużych ziemniaków
sól, pieprz

Przygotowanie:
Brukiew i marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 20 minut. Dodać obrane pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości. Warzywa wyjąć z wywaru (samego wywaru nie wylewać) i zmiażdżyć. Masę rozrzedzić nieco wywarem, doprawić solą i pieprzem. Podawać np. do gotowanej wieprzowiny.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Smaczne to?:-) dzisiaj w warzywniaku lookałam na brukiew, ale ostatecznie kupiłam brukselkę, w moim gospodarstwie domowym niezwykle lubianą! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim gospodarstwie domowym zostało zaakceptowane bez zastrzeżeń :) Tylko zerknij w sklepie na wagę, ile brukiew będzie ważyć, bo z reguły ważą sporo (nawet 2 kg jedna sztuka), a z takiej wielkiej brukwi wyjdzie Ci porcja na cały tydzień ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...