środa, 18 grudnia 2013

Śledzie w imbirowej marynacie

Nadszedł taki czas w roku, kiedy największą popularnością na moim blogu cieszą się przepisy na śledzie. Dlatego koniecznie muszę dorzucić coś nowego do moich śledziowych receptur. Dziś ponownie proponuję śledzie marynowane, ale tym razem z korzeniem imbiru. Imbir w marynacie nadaje ciekawy smak śledziom, a im dłużej pozostają w tej marynacie, tym on jest silniejszy. Podobnie jak szwedzkie marynowane śledzie, dobrze jest przygotować tę potrawę przynajmniej dzień wcześniej, by uzyskała odpowiedni aromat. Polecam!



Śledzie w imbirowej marynacie
Scandinavian Christmas

4 – 5 solonych filetów śledziowych
marynata:
200ml białego octu winnego
100ml wody
100g cukru
1 cebula
25g korzenia imbiru
½ łyżeczki ziaren kolendry
3 ziarna jałowca
3 liście laurowe
3 goździki
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:
  1. Namocz śledzie.
  2. Cebulę i imbir obierz i pokrój w plastry.
  3. Włóż do garnka wszystkie składniki marynaty, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Ostudź marynatę.
  4. Namoczone śledzie pokój na kawałki. Włóż do słoika i zalej marynatą. Wstaw do lodówki do zamarynowania na przynajmniej jedną noc.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...