Nadszedł
taki czas w roku, kiedy największą popularnością na moim blogu
cieszą się przepisy na śledzie. Dlatego koniecznie muszę dorzucić
coś nowego do moich śledziowych receptur. Dziś ponownie proponuję śledzie marynowane, ale tym razem z korzeniem imbiru. Imbir w marynacie nadaje
ciekawy smak śledziom, a im dłużej pozostają w tej marynacie, tym
on jest silniejszy. Podobnie jak szwedzkie marynowane śledzie,
dobrze jest przygotować tę potrawę przynajmniej dzień wcześniej,
by uzyskała odpowiedni aromat. Polecam!
Śledzie
w imbirowej marynacie
Scandinavian
Christmas
4
– 5 solonych filetów śledziowych
marynata:
200ml
białego octu winnego
100ml
wody
100g
cukru
1
cebula
25g
korzenia imbiru
½
łyżeczki ziaren kolendry
3
ziarna jałowca
3
liście laurowe
3
goździki
½
łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Namocz śledzie.
- Cebulę i imbir obierz i pokrój w plastry.
- Włóż do garnka wszystkie składniki marynaty, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Ostudź marynatę.
- Namoczone śledzie pokój na kawałki. Włóż do słoika i zalej marynatą. Wstaw do lodówki do zamarynowania na przynajmniej jedną noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz