Kiedy
tylko spadnie śnieg mam ochotę na aromatyczne wypieki, takie
pachnące cynamonem i imbirem. Przepis na ciasto z jabłkami i
orzechowa kruszonką znalazłam w ostatnim “Jamie magazine” i od
razu wiedziałam, że będzie pierwsze w kolejce do wypróbowania.
Podczas pieczenia w całym domu niesamowicie pachniało, a samo
ciasto pięknie urosło i równie wspaniale smakowało.
Polecam!
Aromatyczne
ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką
Jamie
magazine 44
Kruszonka:
50g
masła
75g
mąki
50g
cukru (najlepiej brązowego)
50g
orzechów laskowych, posiekanych
1
łyżeczka cynamonu
Ciasto:
2
– 3 jabłka
200g
masła
180g
cukru
3
średniej wielkości jaja
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
200g
mąki
1
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka przyprawy korzennej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Natrzyj okrągłą formę o średnicy 20cm masłem i wysyp bułką tartą.
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z masłem, a następnie dodaj cukier, orzechy i cynamon. Na czas przygotowania ciasta kruszonkę możesz wstawić do lodówki.
- W misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jaja i wymieszaj dokładnie. Teraz dodaj pozostałe składniki: ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Jabłka obierz, wydrąż i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do ciasta i wymieszaj delikatnie.
- Wyłóż ciasto do formy, a na wierzch ułóż kruszonkę.
- Piecz przez godzinę. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby podpiecz jeszcze chwilę.Smacznego!
pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńA wiesz, ja to nawet czekam juz na ten snieg. Na razie ani sladu, temperatury w okolicach 7-8 stopni. Ale moze na swieta spadnie? A jesli nie spadnie, zrobie sobie zime w kuchni i upieke to ciasto :)
OdpowiedzUsuń