czwartek, 12 grudnia 2013

Marynowane buraczki z imbirowym aromatem

Nadszedł czas na świąteczne przepisy. Takie drobiazgi, które można zrobić wcześniej i trzymać w spiżarni aż do Bożego Narodzenia. Zajrzałam do książki Trine Hahnemann pt. “Scandinavian Christmas” i znalazłam tam przepis na buraczki marynowane w aromatycznej, imbirowej marynacie. Oryginalna receptura marynaty przewiduje sam ocet jabłkowy bez dodatku wody, jednak buraczki wyszły mocno “octowe”, dlatego myślę, że lepiej jest ją nieco rozcieńczyć wodą. Oprócz buraczków marynuje się tu też świeży imbir, który tracąc nieco na ostrości smakuje fantastycznie.



Buraczki marynowane
Scandinavian Christmas”

1kg buraków
sól

Marynata:
50g korzenia imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
500ml octu jabłkowego
250ml wody
400g cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziarenek pieprzu

Przygotowanie:
  1. Umyj buraki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie zalej je zimną wodą i jak nieco ostygną obierz ze skórki.
  2. W międzyczasie przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w garnku i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Pokrój buraczki w plasterki, włóż do słoików, zalej marynatą razem z przyprawami i zapasteryzuj. Odstaw przynajmniej na tydzień.
    Buraczki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...