poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne – pepparkakor

To już najwyższy czas przygotować korzenne ciasteczka przed świętami. Ciasteczka korzenne zawierają cynamon, goździki i imbir, dzięki czemu już samo ich pieczenie wprowadza do domu atmosferę świąt.
W kwestii przypraw – w przepisie pojawiają się mielone goździki, których niestety nie mogłam nigdzie znaleźć. Dlatego proponuję tu dwa rozwiązania – albo zmielenie całych goździków w młynku do kawy lub zmiażdżenie ich w moździerzu (młynek do kawy daje zdecydowanie lepszy efekt). Nadmiar zmielonej przyprawy można przechowywać w słoiczku.




Ciasteczka korzenne
Scandinavian Christmas

150ml miodu
200ml cukru (może być trzcinowy)
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
175g masła o pokojowej temperaturze
150ml śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
700g mąki, plus trochę do posypania

Przygotowanie:
  1. Za pomocą miksera w sporej misce wymieszaj miód, cukier, przyprawy i masło. Dodaj śmietanę i zmiksuj ponownie. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilę wymieszaj mikserem, następnie wyłóż na blat i wyrób gładkie ciasto.
  2. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 – 3 części, wyrabiaj przez chwilkę by nabrało elastyczności. Rozwałkuj i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek do ciastek. Wyłóż je na blachę i piecz ok 8 minut.
  5. Po ostudzeniu ozdabiaj lukrem.

Smacznego!

link

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...