wtorek, 10 grudnia 2013

Aromatyczne ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

Kiedy tylko spadnie śnieg mam ochotę na aromatyczne wypieki, takie pachnące cynamonem i imbirem. Przepis na ciasto z jabłkami i orzechowa kruszonką znalazłam w ostatnim “Jamie magazine” i od razu wiedziałam, że będzie pierwsze w kolejce do wypróbowania. Podczas pieczenia w całym domu niesamowicie pachniało, a samo ciasto pięknie urosło i równie wspaniale smakowało. Polecam!



Aromatyczne ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką
Jamie magazine 44

Kruszonka:
50g masła
75g mąki
50g cukru (najlepiej brązowego)
50g orzechów laskowych, posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
2 – 3 jabłka
200g masła
180g cukru
3 średniej wielkości jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
200g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  2. Natrzyj okrągłą formę o średnicy 20cm masłem i wysyp bułką tartą.
  3. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z masłem, a następnie dodaj cukier, orzechy i cynamon. Na czas przygotowania ciasta kruszonkę możesz wstawić do lodówki.
  4. W misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jaja i wymieszaj dokładnie. Teraz dodaj pozostałe składniki: ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  5. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do ciasta i wymieszaj delikatnie.
  6. Wyłóż ciasto do formy, a na wierzch ułóż kruszonkę.
  7. Piecz przez godzinę. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby podpiecz jeszcze chwilę.
    Smacznego!

2 komentarze:

  1. A wiesz, ja to nawet czekam juz na ten snieg. Na razie ani sladu, temperatury w okolicach 7-8 stopni. Ale moze na swieta spadnie? A jesli nie spadnie, zrobie sobie zime w kuchni i upieke to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...