poniedziałek, 24 września 2012

Salade Stavangeroise

Po kilkudniowym pobycie we Francji postanowiłam sięgnąć po przepis łączący południe i północ Europy: salade Stavangeroise, czyli norweska wersja sałatki nicejskiej. Brzmi nieco dziwnie? Polecam spróbować!

W oryginalnym przepisie winegret robi się z octu malinowego. Z racji tego, ze nie mogłam takowego nigdzie znaleźć użyłam jabłkowego. Ponadto w pierwotnym przepisie był tylko jeden rodzaj sałaty – escarola, ja dałam mieszankę sałat.



Salade Stavangeroise
wg przepisu Andreasa Viestada

opakowanie mieszanki sałat
1 mały pęczek natki pietruszki
3-4 łyżki stołowe octu malinowego lub jabłkowego
¼ szklanki (1/2dl) oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka cukru
8-12 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
4 jaja ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki
1-2 puszki sardynek lub szprotek w oleju
grzanki

Przygotowanie:

Wrzuć do miski mieszankę sałat, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
W osobnej miseczce wymieszaj składniki na dressing: ocet, oliwę, czosnek, musztardę i cukier.
Dodaj dressing do sałaty i dobrze wymieszaj.
Na wierzch sałaty połóż pomidorki, jajka, sardynki lub szprotki oraz grzanki.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...