piątek, 10 czerwca 2016

Proste ciasto rabarbarowe w wersji wegańskiej i klasycznej

Przełom wiosny i lata to chyba mój ulubiony sezon w kuchni. Botwinka, szparagi, truskawki, młoda kapusta - same wspaniałości. No i oczywiście rabarbar, z którego ostatnio najczęściej robię proste ciasto. W kuchennym procesie twórczym ciasto zmieniało nieco swoją recepturę, tak by być nie tylko słodką przyjemnością, ale też by dostarczać coś zdrowego do naszego organizmu. Pewnej niedzieli zabrakło mi jajek, więc poszukałam w sieci informacji na temat zamienników jajek w cieście i się okazało, że np. siemię lniane świetnie się do tego nadaje. Idąc za ciosem postanowiłam zastąpić masło olejem kokosowym. W ten sposób wyszedł mi w pełni wegański wypiek. Teraz mam kilka wariantów jednego ciasta, w zależności od tego, co właśnie mam w kuchni. Poniżej podaję składniki na obydwie wersje – wegańską i klasyczną rabarbarowego ciasta. Polecam obydwie, zwłaszcza, że przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu.

Jeśli poszukujecie innych pomysłów na wykorzystanie rabarbaru polecam dżem rabarbarowy i deser z rabarbarem




Proste ciasto rabarbarowe

150g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego)
160g cukru (najlepiej trzcinowego)
2 jaja (lub 3 łyżki siemienia lnianego zalanego 6 łyżkami gorącej wody)
130g mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej)
50g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 – 4 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru (trzcinowego)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 175ºC.
  2. Okrągłą formę do ciasta wysmaruj masłem (olejem) i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o średnicy 24cm. Początkowo wydaje się, że ciasta wyszło mało, ale ono ładnie rośnie, więc forma takiej wielkości okazała się w porządku. Można oczywiście użyć mniejszej, ciasto będzie po prostu nieco grubsze .
  3. Zmiksuj masło (olej kokosowy),cukier i jaja (lub namoczone siemię lniane).
  4. Dodaj suche składniki, wymieszaj wszystko dokładnie i wyłóż ciasto do formy.
  5. Rabarbar obierz, pokrój na mniejsze kawałki i w misce wymieszaj z cukrem i mąką kukurydzianą. Wyłóż na ciasto.
  6. Piecz 50 minut.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Super! jak odzyskam moją kuchnię, robię od razu wersję wegańską:)Pozdrawiam gorąco
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę - nie ma to jak dobre ciasto w świeżej kuchni :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...