Przełom
wiosny i lata to chyba mój ulubiony sezon w kuchni. Botwinka,
szparagi, truskawki, młoda kapusta - same wspaniałości. No i
oczywiście rabarbar, z którego ostatnio najczęściej robię proste
ciasto. W kuchennym procesie twórczym ciasto zmieniało nieco swoją
recepturę, tak by być nie tylko słodką przyjemnością, ale też
by dostarczać coś zdrowego do naszego organizmu. Pewnej niedzieli
zabrakło mi jajek, więc poszukałam w sieci informacji na temat
zamienników jajek w cieście i się okazało, że np. siemię lniane
świetnie się do tego nadaje. Idąc za ciosem postanowiłam zastąpić
masło olejem kokosowym. W ten sposób wyszedł mi w pełni wegański
wypiek. Teraz mam kilka wariantów jednego ciasta, w zależności od
tego, co właśnie mam w kuchni. Poniżej podaję składniki na
obydwie wersje – wegańską i klasyczną rabarbarowego ciasta.
Polecam obydwie, zwłaszcza, że przepis jest banalnie prosty i
szybki w wykonaniu.
Jeśli poszukujecie innych pomysłów na wykorzystanie rabarbaru polecam dżem rabarbarowy i deser z rabarbarem
Proste
ciasto rabarbarowe
150g
masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego)
160g
cukru (najlepiej trzcinowego)
2
jaja (lub 3 łyżki siemienia lnianego zalanego 6 łyżkami gorącej
wody)
130g
mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej)
50g
mielonych migdałów
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
– 4 łodygi rabarbaru
2
łyżki cukru (trzcinowego)
1
łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175ºC.
- Okrągłą formę do ciasta wysmaruj masłem (olejem) i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o średnicy 24cm. Początkowo wydaje się, że ciasta wyszło mało, ale ono ładnie rośnie, więc forma takiej wielkości okazała się w porządku. Można oczywiście użyć mniejszej, ciasto będzie po prostu nieco grubsze .
- Zmiksuj masło (olej kokosowy),cukier i jaja (lub namoczone siemię lniane).
- Dodaj suche składniki, wymieszaj wszystko dokładnie i wyłóż ciasto do formy.
- Rabarbar obierz, pokrój na mniejsze kawałki i w misce wymieszaj z cukrem i mąką kukurydzianą. Wyłóż na ciasto.
- Piecz 50 minut.
Smacznego!
Super! jak odzyskam moją kuchnię, robię od razu wersję wegańską:)Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńOla
Bardzo się cieszę - nie ma to jak dobre ciasto w świeżej kuchni :D
OdpowiedzUsuń