wtorek, 10 czerwca 2014

Grillowany łosoś z koperkowo – serowym akcentem

Czas leci jak szalony. Mój ostatni wpis był w kwietniu, a ja mam wrażenie jakby to było wczoraj. Maj uciekł mi nie wiadomo kiedy, a tu już zaraz połowa czerwca. Dni przelatują mi przez palce, a w natłoku spraw blog odszedł nieco na drugi plan. Muszę się też przyznać, że miałam mały kryzys twórczy i po chwilowym zastoju postanowiłam wprowadzić pewne zmiany. Ale wszystko na spokojnie. Jak tylko zrealizuję w pełni moje pomysły, poinformuję Was o tym :)
W tej chwili w moim domu pachnie czarnym bzem. Jak co roku o tej porze robię syrop z kwiatów czarnego bzu (przepis tu). Przyrządzam go już od trzech lat i z roku na rok przygotowuję na zimę coraz więcej butelek z tym wyśmienitym sokiem. To idealny napój zarówno na upalne dni, jak teraz (wspaniale orzeźwia rozrobiony z zimną wodą gazowaną), jak też na zimowe chłody dodany do gorącej herbatki. Zdecydowanie polecam!
Lato już za pasem, a sezon grillowy dawno się rozpoczął. Bardzo lubię spotkania i imprezy na świeżym powietrzu. Uwielbiam też typowo letnie potrawy, pełne warzyw i owoców. Jeśli w najbliższym czasie spodziewacie się gości na grillu, a znudziły się wam już karkówka i kiełbaska, polecam fantastycznego łososia z koperkiem i serem. Danie lekkie, szybkie i łatwe w przygotowaniu, do którego idealnie pasują grillowane warzywa takie jak cukinia, bakłażan, czy pomidory. No i oczywiście kieliszeczek dobrego białego wina :)



Grillowany łosoś z koperkowo – serowym akcentem

Na 4 porcje:
700g świeżego łososia norweskiego ze skórą
200ml posiekanego koperku
200ml twardego sera startego na tarce o drobnych oczkach
skórka starta z jednej cytryny
sól
pieprz
olej

ponadto potrzebne będą 4 kawałki folii aluminiowej

Przygotowanie:
Wymieszaj koperek, ser i skórkę z cytryny.
Przypraw łososia solą i pieprzem.
Folie aluminiowe nasmaruj odrobiną oleju, połóż łososia skórą do dołu.
Na każdą porcję ryby nałóż mieszankę koperkowo – serową.
Zawiń folię i grilluj łososia przez ok 15 min.
Smacznego!


Grilluj z łososiem norweskim!

4 komentarze:

  1. Znakomite! rzeczywiście kiełbaska z grilla już mi się znudziła, a ten łosoś jest super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Wykorzystam koperek z mojego ogródka, na czarny bez za późno (zgapiłam się), ale w przyszłym roku będę pamiętać. Pozdrawiam z Wrocławia.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o przepis na maść bakłarzanową :)
    pozdrawiam z Jastarni

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam łasosia, ale tak przygotowanego jeszcze nie jadłem...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...