Czas
leci jak szalony. Mój ostatni wpis był w kwietniu, a ja mam
wrażenie jakby to było wczoraj. Maj uciekł mi nie wiadomo kiedy, a
tu już zaraz połowa czerwca. Dni przelatują mi przez palce, a w
natłoku spraw blog odszedł nieco na drugi plan. Muszę się też
przyznać, że miałam mały kryzys twórczy i po chwilowym
zastoju postanowiłam wprowadzić pewne zmiany. Ale wszystko na
spokojnie. Jak tylko zrealizuję w pełni moje pomysły, poinformuję
Was o tym :)
W
tej chwili w moim domu pachnie czarnym bzem. Jak co roku o tej porze
robię syrop z kwiatów czarnego bzu (przepis tu). Przyrządzam
go już od trzech lat i z roku na rok przygotowuję na zimę coraz
więcej butelek z tym wyśmienitym sokiem. To idealny napój
zarówno na upalne dni, jak teraz (wspaniale orzeźwia
rozrobiony z zimną wodą gazowaną), jak też na zimowe chłody
dodany do gorącej herbatki. Zdecydowanie polecam!
Lato
już za pasem, a sezon grillowy dawno się rozpoczął. Bardzo lubię
spotkania i imprezy na świeżym powietrzu. Uwielbiam też typowo
letnie potrawy, pełne warzyw i owoców. Jeśli w najbliższym
czasie spodziewacie się gości na grillu, a znudziły się wam już
karkówka i kiełbaska, polecam fantastycznego łososia z
koperkiem i serem. Danie lekkie, szybkie i łatwe w przygotowaniu, do
którego idealnie pasują grillowane warzywa takie jak cukinia,
bakłażan, czy pomidory. No i oczywiście kieliszeczek dobrego
białego wina :)
Grillowany
łosoś z koperkowo – serowym akcentem
Na
4 porcje:
700g
świeżego łososia norweskiego ze skórą
200ml
posiekanego koperku
200ml
twardego sera startego na tarce o drobnych oczkach
skórka
starta z jednej cytryny
sól
pieprz
olej
ponadto
potrzebne będą 4 kawałki folii aluminiowej
Przygotowanie:
Wymieszaj
koperek, ser i skórkę z cytryny.
Przypraw
łososia solą i pieprzem.
Folie
aluminiowe nasmaruj odrobiną oleju, połóż łososia skórą
do dołu.
Na
każdą porcję ryby nałóż mieszankę koperkowo – serową.
Zawiń
folię i grilluj łososia przez ok 15 min.
Smacznego!
Znakomite! rzeczywiście kiełbaska z grilla już mi się znudziła, a ten łosoś jest super!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Wykorzystam koperek z mojego ogródka, na czarny bez za późno (zgapiłam się), ale w przyszłym roku będę pamiętać. Pozdrawiam z Wrocławia.
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Poproszę o przepis na maść bakłarzanową :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam z Jastarni
uwielbiam łasosia, ale tak przygotowanego jeszcze nie jadłem...
OdpowiedzUsuńNie przepadam za innymi rybami, uwielbiam za to łososia. Czy zdarza Ci się przygotowywać go w swojej kuchni? Jeśli tak, zajrzyj pod ten adres https://mowisalmon.pl/produkty/ Znajdziesz na tej stronie wiele, ciekawych przepisów, które mogą Ci się spodobać...
OdpowiedzUsuń