czwartek, 17 kwietnia 2014

Hot Cross Buns czekoladowo – wiśniowe

Hot Cross Buns to tradycyjny wypiek w okresie świąt wielkanocnych w Wielkiej Brytanii, Australii, Nowej Zelandii i Kanadzie. Zazwyczaj robi się je z rodzynkami, a na wierzchu rysuje się krzyż, nawiązujący do Wielkanocy. Ja podaję przepis, który jest nieco odmienny od oryginału. Zaczerpnęłam go z tegorocznego kalendarza Jamiego Olivera i odrobinę zmodyfikowałam wg własnych potrzeb. Czekolada i wiśnie to jedno z moich ulubionych połączeń, nie mogłam więc się tym bułeczkom oprzeć. Hot cross buns wyszły naprawdę znakomite i myślę, że można je z powodzeniem wypiekać przez cały rok. 


 

Hot Cross Buns czekoladowo – wiśniowe

Składniki na ok 16 bułeczek:

250ml mleka
50g masła
25g drożdży
1 jajo
2 łyżki dżemu wiśniowego
100g wiśni z kompotu
500g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
75g mlecznej czekolady
75g cukru plus 1 łyżka do glazury
50g mąki
3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:
  1. W rondelku podgrzej mleko i masło, tak by się masło rozpuściło. Odstaw na bok, by ostygło nieco. Odlej odrobinę mieszanki do osobnej miseczki i rozpuść w niej drożdże. Do pozostałej części mleka i masła dodaj jajo oraz dżem i dokładnie wymieszaj.
  2. Osącz wiśnie. Czekoladę rozbij za pomocą tłuczka lub wałka na średniej wielkości kawałki (chcemy, by było czuć czekoladę w bułeczkach). W dużej misce wymieszaj mąkę, cynamon, kakao, czekoladę, wiśnie i cukier. Wlej drożdże i mleczną mieszankę. Wyrób ciasto dokładnie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ok 1 – 1,5 godziny).
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je delikatnie jeszcze raz na posypanym mąką blacie. Podziel je na dwie części. Każdą część zroluj na kształt wałka, a następnie podziel go na 8 części, z których uformuj bułeczki. Wyłóż bułeczki na blachę, przykryj je ściereczką i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzej piekarnik do temp. 190ºC.
  5. W międzyczasie przygotuj mączną masę, którą narysujesz krzyżyki – wymieszaj 50g mąki z ok 75 ml wody na jednolitą masę. Za pomocą łyżeczki narysuj na każdej bułeczce krzyżyk.
  6. Piecz bułeczki przez 20 – 25 minut.
  7. Gdy bułeczki się upieką, przygotuj glazurę. Podgrzej miód z łyżką cukru, aż cukier się rozpuści. Rozsmaruj jeszcze gorącą glazurę na bułeczkach. Poczekaj aż ostygnie.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Sour cherries in kirsch to jak nasze z wiśniówki :-) Ja używałam mąki do pieczenia chleba, tak jak w przepisie. Pycha pycha! :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis zmodyfikowałam dostosowując go do tego, co akurat miałam w spiżarni :). Nie chciałam też moczyć ich w wiśniówce, bo bułeczki miały być spożywane przez dzieci.

      Usuń
  2. Też wypróbowałam, pychotka :) Dziękuję za pomysł na pyszny podwieczorek, całuski. Alex

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, zamieść coś nowego :) normalnie nie wiadomo co gotować....

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...