wtorek, 8 kwietnia 2014

British scones

Bywają czasem takie niedzielne poranki, kiedy brakuje chleba na śniadanie, a najbliższy sklep jest zamknięty lub nie chce się mi się ruszać z domu, by zrobić zakupy. Albo takie piątkowe wieczory, kiedy mam ochotę na coś nieskomplikowanego. Wtedy robię scones – kruche bułeczki, które szybkie w przygotowaniu. Smakują świetnie zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Ja bardzo lubię ciepłe scones z plasterkiem dobrego sera żółtego i kieliszkiem różowego wina albo w wersji śniadaniowej z dżemem truskawkowym. Proste, ale jakże znakomite!




British scones

225g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
55g masła
25g cukru
150ml mleka lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wrzuć pokrojone w kawałki masło.
3. Dodaj cukier, mleko (jogurt) i szybko wyrób ciasto.
4. Zroluj ciasto w wałek o średnicy 4 – 5cm, a następnie pokrój go na kawałki szerokości 2cm.
5. Za pomocą pędzelka wysmaruj bułeczki odrobiną mleka . Piecz 12-15 min aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru.
6. Ostudź i podawaj z ulubionymi dodatkami – dżemem, serem, jajkiem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wspaniałe bułeczki zrobiłem je dla moich dzieciaków. Podałem je z fantazją śliwkową z Pińczowa. Bułeczki zostały wprost pożarte i będę niedługo zrobić następne. Dziękuję za przepis, który jest nie tylko dla dzieci, bo dorośli też byli zachwyceni. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...