Bywają
czasem takie niedzielne poranki, kiedy brakuje chleba na śniadanie,
a najbliższy sklep jest zamknięty lub nie chce się mi się ruszać
z domu, by zrobić zakupy. Albo takie piątkowe wieczory, kiedy mam
ochotę na coś nieskomplikowanego. Wtedy robię scones – kruche
bułeczki, które szybkie w przygotowaniu. Smakują
świetnie zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Ja
bardzo lubię ciepłe scones z plasterkiem dobrego sera żółtego
i kieliszkiem różowego wina albo w wersji śniadaniowej z dżemem truskawkowym. Proste, ale jakże znakomite!
British
scones
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
55g masła
25g cukru
150ml
mleka lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do
220ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wrzuć pokrojone w kawałki masło.
3. Dodaj cukier, mleko (jogurt) i szybko wyrób ciasto.
4. Zroluj ciasto w wałek o średnicy 4 – 5cm, a następnie pokrój go na kawałki szerokości 2cm.
5. Za pomocą pędzelka wysmaruj bułeczki odrobiną mleka . Piecz 12-15 min aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru.
6. Ostudź i podawaj z ulubionymi dodatkami – dżemem, serem, jajkiem.
Smacznego!
Wspaniałe bułeczki zrobiłem je dla moich dzieciaków. Podałem je z fantazją śliwkową z Pińczowa. Bułeczki zostały wprost pożarte i będę niedługo zrobić następne. Dziękuję za przepis, który jest nie tylko dla dzieci, bo dorośli też byli zachwyceni. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały :)
Usuń