wtorek, 23 lipca 2013

Tarta z łososiem wędzonym na ciepło

Jak już wcześniej pisałam, tarty to jedno z moich ulubionych dań – szybkie w przygotowaniu, efektowne, idealne na przyjęcie. Dziś proponuję tartę z łososiem wędzonym na ciepło i groszkiem. Zamiast jednej dużej tarty można przygotować kilka mniejszych tartaletek. To świetny pomysł na letnie przyjęcie lub piknik.







Tarta z łososiem wędzonym na ciepło

Ciasto:
3 dl mąki
75g masła
50g serka twarogowego
Farsz:
5 cebulek szalotek
masło do smażenia
250g łososia wędzonego na ciepło
75g zielonego groszku
½ dl świeżego posiekanego koperku
10dag startego żółtego sera
Masa jajeczna:
3 jaja
2 dl śmietany
½ dl mleka
sól, pieprz


Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, masło, ser i wyrób ciasto. Wyłóż ciastem formę na tartę, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 225ºC. Wstaw spód do pieczenia na 10 minut.
Cebulę podsmaż na maśle. Wymieszaj w misce składniki na masę jajeczną.
Na podpieczony spód wyłóż podsmażoną cebulę, rozdrobnionego łososia, groszek, koperek. Zalej to masą jajeczną i posyp serem.
Piecz 30 min. Podawaj np. z sałatą.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mmm, uwielbiam takiego lososia w salatkach... Podejrzewam, ze w takiej tarcie tez by mi smakowal!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba danie i chetnie bym je wypróbowała, mam pytanie techniczne. Dl to decylitr, a decylitr to 100 ml (100 mililitrów)? Przepraszam za idiotyczne pytanie, ale plącze mi się w głowie od przeliczania miar. Najczęściej płaczę nad amerykańskimi przepisami, gdzie wszystkie składniki podane są w funtach, uncjach i kwartach, które dodatkowo są inne niż angielskie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Tak decylitr to 100 mililitrów. W skandynawskich przepisach zarówno płynne, jak i sypkie produkty podają w decylitrach. Nie zmieniam miar, chociaż może powinnam, zwłaszcza, że korzystam zarówno ze źródeł polskich, skandynawskich, czy angielskich. To by może nieco usystematyzowało przepisy :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie i muszę przyznać, że ja również bardzo lubię przyrządzać łososia. Tym bardziej jeśli jeszcze wiem, że jest on od https://mowisalmon.pl/produkty/ ponieważ to jakość oraz świeżość ryby jest zawsze najważniejsza.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...