Tarta z łososiem wędzonym na ciepło
Ciasto:
3
dl mąki
75g
masła
50g
serka twarogowego
Farsz:
5
cebulek szalotek
masło
do smażenia
250g
łososia wędzonego na ciepło
75g
zielonego groszku
½
dl świeżego posiekanego koperku
10dag
startego żółtego sera
Masa
jajeczna:
3
jaja
2
dl śmietany
½
dl mleka
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj
mąkę, masło, ser i wyrób ciasto. Wyłóż ciastem
formę na tartę, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30
minut.
Rozgrzej
piekarnik do 225ºC. Wstaw spód do pieczenia na 10 minut.
Cebulę
podsmaż na maśle. Wymieszaj w misce składniki na masę jajeczną.
Na
podpieczony spód wyłóż podsmażoną cebulę,
rozdrobnionego łososia, groszek, koperek. Zalej to masą jajeczną i
posyp serem.
Piecz
30 min. Podawaj np. z sałatą.
Smacznego!
Mmm, uwielbiam takiego lososia w salatkach... Podejrzewam, ze w takiej tarcie tez by mi smakowal!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba danie i chetnie bym je wypróbowała, mam pytanie techniczne. Dl to decylitr, a decylitr to 100 ml (100 mililitrów)? Przepraszam za idiotyczne pytanie, ale plącze mi się w głowie od przeliczania miar. Najczęściej płaczę nad amerykańskimi przepisami, gdzie wszystkie składniki podane są w funtach, uncjach i kwartach, które dodatkowo są inne niż angielskie :/
OdpowiedzUsuńHej :) Tak decylitr to 100 mililitrów. W skandynawskich przepisach zarówno płynne, jak i sypkie produkty podają w decylitrach. Nie zmieniam miar, chociaż może powinnam, zwłaszcza, że korzystam zarówno ze źródeł polskich, skandynawskich, czy angielskich. To by może nieco usystematyzowało przepisy :)
UsuńPozdrawiam!
Wygląda bardzo apetycznie i muszę przyznać, że ja również bardzo lubię przyrządzać łososia. Tym bardziej jeśli jeszcze wiem, że jest on od https://mowisalmon.pl/produkty/ ponieważ to jakość oraz świeżość ryby jest zawsze najważniejsza.
OdpowiedzUsuń