Lato
w pełni, a więc czas na jagody i inne leśne wspaniałości. Dziś
polecam jagodowe bułeczki, idealne na letnią kolację. Tylko
uważajcie podczas ich przygotowania, gdyż można się nieco
ubrudzić, a jagody niestety nie spierają się najłatwiej. Jednak
te bułeczki wynagrodzą wszelkie plamy, bo są po prostu wyśmienite.
Seksowne
szwedzkie drożdżówki
“Kulinarne
wyprawy Jamiego”
Ciasto:
7g
drożdży
375ml
ciepłego mleka
łyżeczka
mielonego kardamonu
2
jaja
szczypta
soli
200g
cukru
50g
stopionego masła
800g
mąki plus trochę do posypania
15g
masła
75g
cukru demerara
Nadzienie:
400g
jagód
75g
cukru
1
pomarańcza
Przygotowanie:
Drożdże
rozpuść w ciepłym mleku.
Ubij
jaja ze szczyptą soli w dużej misce, dodaj kardamon, cukier,
stopione masło, mleko z drożdżami i mąkę. Wyrób ciasto,
przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W
tym czasie do drugiej miski wyłóż jagody, cukier, zetrzyj
większość skórki z pomarańczy, wlej sok z pomarańczy i
ugnieć nieco owoce.
Blachę
wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim kilka
kawałków masła i posyp połową cukru demerara.
Oprósz
blat mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto. Rozciągnij je na
kształt sporego prostokąta. Łyżką cedzakową wyłóż
większość owoców, ale tak, by nie nabierać za dużo soku.
Złóż ciasto brzegami do środka, a następnie zroluj i
ściśnij. Pokrój ciasto na równe kawałki (mi z
podanej ilości wyszło 16 bułeczek). Następnie każdy kawałek
rozciągnij, a potem zwiń na kształt ciasnego węzła. Układaj
bułeczki na blasze, zostawiając między nimi miejsce, by mogły
nieco urosnąć podczas pieczenia. W każdej zrób wgłębienie
i włóż odrobinę pozostałych jagód. Na wierzchu
posmaruj bułeczki sokiem jagodowym i posyp cukrem demerara. Odstaw
na 20 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej
piekarnik do 180ºC. Włóż bułeczki i piecz je 20 – 25
minut, aż będą rumiane. Podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Jakims cudem pierwsze moje podejscie do nich bylo nieudane :( Za to nastepne juz wrecz przeciwnie! Pyszne i napakowane po brzegi owocami, takie jak lubie!
OdpowiedzUsuń