wtorek, 6 sierpnia 2013

Seksowne szwedzkie drożdżówki

Lato w pełni, a więc czas na jagody i inne leśne wspaniałości. Dziś polecam jagodowe bułeczki, idealne na letnią kolację. Tylko uważajcie podczas ich przygotowania, gdyż można się nieco ubrudzić, a jagody niestety nie spierają się najłatwiej. Jednak te bułeczki wynagrodzą wszelkie plamy, bo są po prostu wyśmienite.



Seksowne szwedzkie drożdżówki
Kulinarne wyprawy Jamiego”

Ciasto:
7g drożdży
375ml ciepłego mleka
łyżeczka mielonego kardamonu
2 jaja
szczypta soli
200g cukru
50g stopionego masła
800g mąki plus trochę do posypania
15g masła
75g cukru demerara

Nadzienie:
400g jagód
75g cukru
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
Ubij jaja ze szczyptą soli w dużej misce, dodaj kardamon, cukier, stopione masło, mleko z drożdżami i mąkę. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie do drugiej miski wyłóż jagody, cukier, zetrzyj większość skórki z pomarańczy, wlej sok z pomarańczy i ugnieć nieco owoce.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim kilka kawałków masła i posyp połową cukru demerara.
Oprósz blat mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto. Rozciągnij je na kształt sporego prostokąta. Łyżką cedzakową wyłóż większość owoców, ale tak, by nie nabierać za dużo soku. Złóż ciasto brzegami do środka, a następnie zroluj i ściśnij. Pokrój ciasto na równe kawałki (mi z podanej ilości wyszło 16 bułeczek). Następnie każdy kawałek rozciągnij, a potem zwiń na kształt ciasnego węzła. Układaj bułeczki na blasze, zostawiając między nimi miejsce, by mogły nieco urosnąć podczas pieczenia. W każdej zrób wgłębienie i włóż odrobinę pozostałych jagód. Na wierzchu posmaruj bułeczki sokiem jagodowym i posyp cukrem demerara. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 180ºC. Włóż bułeczki i piecz je 20 – 25 minut, aż będą rumiane. Podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jakims cudem pierwsze moje podejscie do nich bylo nieudane :( Za to nastepne juz wrecz przeciwnie! Pyszne i napakowane po brzegi owocami, takie jak lubie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...