Tarty
to świetny pomysł na przyjęcie, piknik, niespodziewanych gości,
czy na odwieczne pytanie: “co dziś zjemy na obiad?”. Są one
nieskomplikowane w przygotowaniu, smaczne, a jedynym ograniczeniem,
co można wrzucić do środka jest nasza kulinarna wyobraźnia. Dziś
prezentuję przepis na tartę z paluszkami krabowymi, która
należy do moich ulubionych. Jest bardzo dobra zarówno na
ciepło, jak i na zimno, a świetnym dodatkiem do niej może być
zielona sałata lub pomidory z cebulą.
Podana
tu ilość składników idealnie pasuje do formy do tart o
średnicy 24cm.
Tarta
z paluszkami krabowymi
Spód:
2
dl mąki
90g
zimnego masła
szczypta
soli
pół
pęczka posiekanego koperku (można tez użyć suszonego)
1
– 3 łyżki zimnej wody
Farsz:
1
cebula
250g
paluszków krabowych surimi
2
jaja
2
dl śmietany
15dag
startego żółtego sera
sól,
pieprz
olej
do smażenia
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na spód: z mąki, masła, koperku i soli szybko wyrób kruche ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj odrobinę zimnej wody. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na odpowiednią wielkość. Wyłóż do formy do tart, nakłuj widelcem i włóż do piekarnika. Piecz ok 15 minut.
- W międzyczasie pokrój cebulę na półplasterki i zeszklij ja na odrobinie oleju.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i lekko ostudź.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180ºC.
- Następnie na spód wyłóż podsmażoną cebulę oraz pokrojone paluszki krabowe.
- W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę, jaja, starty żółty ser. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Wylej tę masę na cebulę i paluszki krabowe.
- Piecz w piekarniku przez 30 – 35 minut.Smacznego!
Nie jestem wielka fanka surimi, ale za tartami przepadam i zgadzam sie, ze to idealne jedzenie piknikowe :)
OdpowiedzUsuń