środa, 22 maja 2013

Tarta z paluszkami krabowymi

Tarty to świetny pomysł na przyjęcie, piknik, niespodziewanych gości, czy na odwieczne pytanie: “co dziś zjemy na obiad?”. Są one nieskomplikowane w przygotowaniu, smaczne, a jedynym ograniczeniem, co można wrzucić do środka jest nasza kulinarna wyobraźnia. Dziś prezentuję przepis na tartę z paluszkami krabowymi, która należy do moich ulubionych. Jest bardzo dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno, a świetnym dodatkiem do niej może być zielona sałata lub pomidory z cebulą.
Podana tu ilość składników idealnie pasuje do formy do tart o średnicy 24cm.



Tarta z paluszkami krabowymi

Spód:
2 dl mąki
90g zimnego masła
szczypta soli
pół pęczka posiekanego koperku (można tez użyć suszonego)
1 – 3 łyżki zimnej wody

Farsz:
1 cebula
250g paluszków krabowych surimi
2 jaja
2 dl śmietany
15dag startego żółtego sera
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Przygotuj ciasto na spód: z mąki, masła, koperku i soli szybko wyrób kruche ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj odrobinę zimnej wody. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na odpowiednią wielkość. Wyłóż do formy do tart, nakłuj widelcem i włóż do piekarnika. Piecz ok 15 minut.
  3. W międzyczasie pokrój cebulę na półplasterki i zeszklij ja na odrobinie oleju.
  4. Ciasto wyjmij z piekarnika i lekko ostudź.
  5. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180ºC.
  6. Następnie na spód wyłóż podsmażoną cebulę oraz pokrojone paluszki krabowe.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę, jaja, starty żółty ser. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Wylej tę masę na cebulę i paluszki krabowe.
  8. Piecz w piekarniku przez 30 – 35 minut.
    Smacznego!


Czas na piknik z home&you - półmetek!

1 komentarz:

  1. Nie jestem wielka fanka surimi, ale za tartami przepadam i zgadzam sie, ze to idealne jedzenie piknikowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...