środa, 24 kwietnia 2013

Klopsiki z sosem borówkowym

Dawno nie robiłam klopsików. Tym razem zrobiłam jednak nie smażone, a pieczone klopsiki. To świetny sposób na przygotowywanie mięsnych kuleczek, bo nie trzeba stać przy patelni i ich pilnować, a poza tym zmniejsza się ilość tłuszczu, dzięki temu danie to jest zdrowsze. To też niezły pomysł, gdy mamy do zrobienia nieco większą porcję - oszczędzamy czas i własną energię. Pieczone klopsiki z podanego niżej przepisu wyszły rumiane, a przy tym bardzo miękkie i soczyste. Myślę, że będę wykorzystywać tę metodę nieco częściej.
Do klopsików proponuję dziś sos borówkowy – słodki z lekko kwaśną nutką śmietany. Wywołał on uśmiech wśród najmłodszych konsumentów, a to chyba najlepsza recenzja :)



Klopsiki z sosem borówkowym

Klopsiki:
½ dl bułki tartej
0,75 dl wody
½ kg mielonego mięsa
1 jajko
sól, pieprz

Sos:
1 ½ dl wody
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 – 2 łyżki dżemu borówkowego
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia
W misce wymieszaj bułkę tartą z wodą. Odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj mięso, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Z mięsnej masy uformuj niewielkie kuleczki. Wyłóż na blachę. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 10 – 12 minut.
Wymieszaj składniki sosu w garnuszku. Powoli podgrzewaj aż się zagotuje i zgęstnieje.
Klopsiki podawaj z sosem, ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Hurra! klopsiki, w moim domu zawsze mają wzięcie, a ten sos :) na pewno się spodoba, bo jest różowy:) dzięki Aniu za pomysł.

    PS. czekam na przepis na pyszny deser z owoców z kruszonką, który kiedyś u Ciebie jadłam i wciąż mam w smakopamięci.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...