Muszę
przyznać, że mam dwa ulubione sposoby przyrządzania krewetek.
Jeden to smażone na oliwie, a następnie wymieszane z persillade,
czyli posiekaną natką pietruszki z czosnkiem. Drugi pochodzi z
północy. Przepis ten podała mi moja znajoma z Finlandii –
Vivan. To danie obiadowe, kolorowe, aromatyczne i niezwykle smaczne.
Idealne na przywitanie wiosny. Można tu użyć dowolnych krewetek.
Ja zrobiłam wersję bogatszą, do której dodałam zarówno
krewetek koktajlowych, jak i tygrysich. Idealnym dodatkiem do tak
przygotowanych krewetek jest ryż gotowany na sypko.
Krewetki
wg przepisu Vivan
1
nieduża cebula
4
– 6 pieczarek
1
żółta lub czerwona papryka
2
pomidory
2
ząbki czosnku
sok
z połowy cytryny
pół
łyżeczki cukru
łyżeczka
sosu sojowego
sól,
pieprz
chili
(opcjonalnie)
pół
szklanki białego wina (opcjonalnie)
250g
krewetek tygrysich
250g
krewetek koktajlowych
łyżka
kwaśnej śmietany
oliwa
do smażenia
Przygotowanie:
Pokrój
cebulę, pieczarki, paprykę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z
oliwek, wrzuć cebulę i pieczarki. Podsmaż chwilę, aż pieczarki
zaczną puszczać sok, dodaj paprykę, pokrojone pomidory, zgnieciony
ząbek czosnku, sok z cytryny, cukier, sos sojowy i ewentualnie chili
(jeśli lubisz pikantne potrawy) oraz wino. Wszystko chwilkę podduś
razem. Następnie dodaj krewetki tygrysie. Duś pod przykryciem od
czasu do czasu mieszając, aż krewetki będą gotowe ( zrobią się
białe z obydwu stron). Wrzuć na patelnię krewetki koktajlowe i
gotuj wszystko razem jeszcze przez kilka chwil. Dopraw do smaku solą
i pieprzem. Dodaj śmietanę, wszystko wymieszaj i podawaj razem z
ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz