Tym
razem postanowiłam sięgnąć po danie ze wschodu – rosyjską zupę
rybną w mojej nieco zmodyfikowanej wersji. Przygotowanie jej zajęło
mi zaledwie 20 minut i efekt był naprawdę świetny. Można użyć
kilku rodzajów ryb i zrobić tę zupę nieco gęściejszą,
wówczas będzie to pożywny jednogarnkowy obiad w zaledwie
kilka chwil.
Solanka
rybna
50
– 70dag filetów z białej ryby
1
duża cebula
2
łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka
kaparów
pęczek
włoszczyzny
2
ogórki kiszone
3
łyżki zielonych oliwek
olej
do smażenia
sól
i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę
pokrój w półkrążki. Włoszczyznę pokrój na
niewielkie kawałki (świetnym pomysłem jest użycie malaksera z
tarczą do krojenia na plasterki – warzywa są pokrojone wówczas
bardzo cienko i szybciej się ugotują).
Podsmaż
cebulę w garnku na oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy i kapary.
Podsmaż jeszcze chwilkę i zalej wodą (ok 2 litry). Dodaj
włoszczyznę, gotuj 5 minut. W międzyczasie pokrój ogórki
na cienkie plasterki i posiekaj oliwki. Dodaj ogórki do zupy.
Gotuj kolejne 5 minut. Pokrój rybę na niezbyt duże kawałki
i wrzuć ją do garnka wraz z oliwkami. Gotuj aż ryba będzie gotowa
(jakieś 7 – 10 minut). Dopraw zupę do smaku (powinna być
kwaskowata, można więc dodać nieco więcej koncentratu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz