wtorek, 19 marca 2013

Łatwy pudding czekoladowy

Tym razem coś czekoladowego na osłodę tej zimowej aury. Bardzo prosty, szybki w przygotowaniu deser, świetny również na kolację ze szklanką ciepłego mleka. Rzadka polewa w trakcie pieczenia spływa na dół foremki i zamienia się w pyszny, gęsty czekoladowy sos.



Łatwy pudding czekoladowy
na podst. “Poniedziałki bez mięs”

Składniki na 4 – 6 porcji:
100g mąki pszennej
4 łyżki kakao
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 – 2 łyżki mleka
50 g posiekanych orzechów (w oryginalnym przepisie były orzechy pekan, ja użyłam laskowych)
100g brązowego cukru
120ml wrzątku

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Rozpuść masło.
Natłuść litrową brytfankę.
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki kakao i cukier puder. Zrób na środku niewielkie wgłębienie i wlej w nie ostudzone masło, jaja, ekstrakt z wanilii i mleko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy i przełóż do brytfanki.
W drugiej misce wymieszaj dokładnie brązowy cukier, 2 łyżki kakao i wrzątek. Wylej na ciasto.
Piecz 40 minut.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. dla mnie coś takiego byłoby idealne na kolację, bo na zewnątrz jest tak zimno...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako nalogowy czekoholik na pewno zakochalabym sie w smaku tego puddingu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ależ Ci zazdroszczę tej książki 'poniedziałki..':)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę Ci powiedzieć, że ta książka jest naprawdę świetna,regularnie z niej korzystam. Postaram się wrzucić nieco więcej przepisów w najbliższym czasie. :)

      Usuń
    2. dzięki wielkie! ja się tak przymierzam do jej kupna, ale zawsze to jakieś inne wydatki mam... ale w końcu się zmobilizuje i ruszę do empiku:D

      Usuń
  4. jak mi ślinka leci na sam widok!! :-)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...