środa, 27 marca 2013

Sernik z wędzonym łososiem i chrzanem

Stół wielkanocny w Szwecji to przede wszystkim jajka faszerowane na różne sposoby, śledź, łosoś, jagnięcina oraz słodkie torty i “påskgodis”, czyli wielkanocne słodkości.
Dzisiaj przedstawiam przepis z nieco zaskakującą nazwą. Bo choć to sernik, to wcale nie jest słodki. Tradycyjne, a dzięki temu znakomite, połączenie łososia z koperkiem i chrzanem sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak też przy innych okazjach, np. jako część zimnego bufetu.



Sernik z wędzonym łososiem i chrzanem
na podst. Allt om Mat

Spód sernika:
200g pumpernikla lub innego ciemnego zwartego chleba
75g masła

Masa serowa:
200g łososia wędzonego na zimno
1 mała czerwona cebula
pęczek koperku
1 – 2 łyżki chrzanu
250g serka śmietankowego
3dl kwaśnej śmietany
płaska łyżka żelatyny
sól

Dodatki:
plastry wędzonego łososia
cytryna
koperek

Przygotowanie:
1. Rozpuść masło na wolnym ogniu. Zmiksuj chleb w malakserze, wlej rozpuszczone masło i miksuj jeszcze przez chwilę, tak by się wszystko dokładnie wymieszało. Przełóż mieszankę chlebową do okrągłej formy o średnicy 24cm. Wyrównaj i ugnieć, tak by spód był zwarty. Włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
2. Posiekaj łososia, cebulę i koperek. Przełóż do miski i dodaj chrzan, serek i większą część śmietany. Wymieszaj dokładnie.
3. Żelatynę zalej w małym garnuszku niewielką ilością wody i odstaw na 5 minut. Po tym czasie podgrzej ją nieco, ciągle mieszając, tak by się rozpuściła. Uważaj, by się nie zagotowała. Zdejmij z ognia i wymieszaj z resztą śmietany.
4. Dodaj śmietanę z żelatyną do serowej masy. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
5.Wyłóż masę na chlebowy spód. Przykryj folią i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
6. Podawanie: udekoruj sernik plastrami wędzonego łososia, koperkiem i plasterkami cytryny.

6 komentarzy:

  1. super pomysł! na pewno wykorzystam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytrawny sernik jadlam tylko raz - byl boski, wiec strasznie mnie kusi, by wyprobowac twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskoczony.
    Ale i zaciekawiony.
    Muszę swoją ciekawość zaspokoić.
    Jest tylko jeden sposób. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak najbardziej polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł genialny! Baaardzo, baaardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...