wtorek, 12 marca 2013

Ryba w folii – wersja zimowa

Na blogu zapanował mały zastój :) Ale już wróciłam z nowymi inspiracjami i pomysłami. Dziś proponuję rybę w folii w wersji marcowej. Ziemniaki, cebula czy czosnek to zdecydowanie zimowe warzywa, ale dodatek pomidorków koktajlowych daje nam lekki powiew wiosny w kuchni. A chyba tego nam teraz trzeba, gdy śniegi powróciły.....

 




Ryba w folii – wersja zimowa
na podst. Allt om Mat

Składniki na ok 4 porcje:
600g filetów z białej ryby
cebula
3 ząbki czosnku
250g pomidorków koktajlowych
oregano świeże lub suszone
cytryna
sól, pieprz
oliwa z oliwek
4 spore ziemniaki, ugotowane
folia do pieczenia

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Podziel rybę na odpowiednie porcje. Cebulę pokrój na półkrążki, czosnek i ziemniaki na plasterki, pomidorki koktajlowe na połówki.
Przygotuj 4 spore arkusze folii. Każdy z nich na środku wysmaruj oliwą. Na każdą folię wyłóż ziemniaki, kawałek ryby, wyciśnij odrobinę soku z cytryny, posyp solą i pieprzem. Na rybę wyłóż czosnek, cebulę, pomidorki, dopraw wszystko oregano i polej odrobiną oliwy. Zwiń folię szczelnie. Włóż do piekarnika i piecz ok 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...