wtorek, 28 czerwca 2016

Sok z rabarbaru

Rabarbar jest u mnie ciągle na topie. Zastanawiałam się jak mogę jeszcze rabarbarową kwaskowatość zatrzymać na zimę i znalazłam banalnie prosty przepis na sok z rabarbaru. Bardzo lubię kompot z rabarbarem, więc taki sok zamknięty w buteleczce przyniesie mi trochę słonecznego lata, kiedy nadejdzie jesienna słota. Sok jest słodko – kwaśny, więc świetnie się sprawdzi jako np. dodatek do kompotu ze słodkich jabłek. Zachęcam do spróbowania!






Sok z rabarbaru

1kg rabarbaru
1,5 litra wody
400g cukru
sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
  1. Obierz rabarbar, pokrój na kawałki, zalej wodą i gotuj 15 min. Pamiętaj, żeby nie mieszać, bo inaczej sok będzie mętny. Odstaw do ostudzenia.
  2. Odcedź rabarbar, najlepiej przez gazę lub gęste sito. Do owocowego wywaru dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj tak długo aż się cukier rozpuści.
  3. Gorący sok przelej do wyparzonych butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam rabarbar!Koniecznie muszę zrobić ten sok!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za sokiem z rabarbaru - nie lubię soków, które są kwaśne, a sok z rabarbaru niestety do takich się zalicza... Zresztą, w ogóle nie przepadam za sokami. Zdecydowanie bardziej preferuję syropy dostępne w ofercie firmy https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...