wtorek, 5 lipca 2016

Tarta z letnimi owocami

Pogoda ostatnio niezbyt dopisuje. Przynajmniej u mnie prawie codziennie pada i prawdziwego lata nie widać. W ramach letniej pociechy zrobiłam ciasto z owocami. Wykorzystałam jeszcze ostatnie chwile sezonu truskawkowego, później będę do tej tarty używać innych sezonowych pyszności – malin, borówek czy jagód. Tarta jest prosta do zrobienia i genialna w swej prostocie – kruche ciasto, budyń waniliowy i świeże letnie owoce. Żeby jednak było zdrowiej, krem budyniowy jest domowej roboty, a nie z paczki. Polecam spróbować taki budyń zrobiony samodzielnie, jest naprawdę świetny.



Tarta z letnimi owocami

Kruche ciasto:
75g zmielonych migdałów
100g mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej)
90g miękkiego masła
80g cukru trzcinowego
2 żółtka

Budyń:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
laska wanilii (opcjonalnie)

świeże letnie owoce :
truskawki, maliny, borówki, itp.

Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od kruchego ciasta – wymieszaj suche składniki, następnie dodaj masło i żółtka. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik do 180ºC.
  3. Schłodzone ciasto wyłóż do okrągłej formy na tartę ( ja użyłam formy o średnicy 26 cm), ponakłuwaj widelcem i piecz 15 min. Upieczone ciasto ostudź.
  4. Przygotuj budyń: Laskę wanilii (jeśli używasz) przekrój na pół, nożem delikatnie wyskrob ziarenka. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, żółtkami i ziarenkami wanilii. Dodaj do gotującego się mleka i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Gotuj jeszcze minutę.
  5. Budyń wyłóż na kruche ciasto. Kiedy przestygnie, wyłóż owoce.
Smacznego!

Pomysły: - pozostałe białka przechowuj w lodówce i użyj np. do porannej jajecznicy

- pozbawiona ziarenek laska wanilii świetnie nada się do zaromatyzowania cukru – zmiel samą laskę w młynku do mielenia kawy, wsyp do słoika, dodaj cukier, wymieszaj i masz domowy cukier waniliowy!

Letnie owoce 2

1 komentarz:

  1. Świetne! Akurat do wypróbowania w moim nowym piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...