Od
jakiegoś czasu poszukuję inspiracji na śniadania oraz na
przekąski, które dzieci mogą wziąć ze sobą do szkoły, kiedy
znudzą im się kanapki. W pierwszym polskim wydaniu magazynu „Jamie”
jest cały artykuł z propozycjami na ciekawe śniadania. Tam właśnie
znalazłam przepis na chleb kokosowy. Nie byłabym jednak sobą
gdybym nie „podrasowała” trochę tej receptury i nie dorzuciła
czegoś zdrowego. Dodałam płatki owsiane, sezam i suszoną
żurawinę. I w ten sposób powstało pożywne śniadaniowe ciasto
kokosowe. Najlepiej przygotować je wieczorem, by rano bez stresu i
pośpiechu móc je dać dzieciom do szkoły lub zaserwować na
śniadanie. Ponieważ zawiera mało cukru można podać do niego
trochę miodu lub domowego dżemu. Ciasto to również świetnie
nadaje się na grzanki, tak bardzo lubiane przez dzieci.
Śniadaniowe
ciasto kokosowe
3
jaja
400ml
mleka
300g
mąki najlepiej orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
100g
cukru trzcinowego
100g
wiórków kokosowych
50g
płatków owsianych
garść
sezamu
garść
suszonej żurawiny lub rodzynek
masło
do posmarowania formy
Przygotowanie:
Nagrzej
piekarnik do 180ºC.
Nasmaruj
blaszkę keksówkę masłem ( ja użyłam blaszki o wymiarach
24x11cm).
Ręcznie
ubij mleko z jajkami. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier,
wiórki, płatki, sezam i żurawinę. Miksuj aż powstanie gładka
masa.
Wlej
ciasto do blaszki i piecz przez 1 godzinę.
Po
upieczeniu ostudź i serwuj z dżemem lub miodem.
Smacznego!
Wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń