czwartek, 17 marca 2016

Śniadaniowe ciasto kokosowe

Od jakiegoś czasu poszukuję inspiracji na śniadania oraz na przekąski, które dzieci mogą wziąć ze sobą do szkoły, kiedy znudzą im się kanapki. W pierwszym polskim wydaniu magazynu „Jamie” jest cały artykuł z propozycjami na ciekawe śniadania. Tam właśnie znalazłam przepis na chleb kokosowy. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie „podrasowała” trochę tej receptury i nie dorzuciła czegoś zdrowego. Dodałam płatki owsiane, sezam i suszoną żurawinę. I w ten sposób powstało pożywne śniadaniowe ciasto kokosowe. Najlepiej przygotować je wieczorem, by rano bez stresu i pośpiechu móc je dać dzieciom do szkoły lub zaserwować na śniadanie. Ponieważ zawiera mało cukru można podać do niego trochę miodu lub domowego dżemu. Ciasto to również świetnie nadaje się na grzanki, tak bardzo lubiane przez dzieci.






Śniadaniowe ciasto kokosowe

3 jaja
400ml mleka
300g mąki najlepiej orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru trzcinowego
100g wiórków kokosowych
50g płatków owsianych
garść sezamu
garść suszonej żurawiny lub rodzynek
masło do posmarowania formy

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180ºC.
Nasmaruj blaszkę keksówkę masłem ( ja użyłam blaszki o wymiarach 24x11cm).
Ręcznie ubij mleko z jajkami. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wiórki, płatki, sezam i żurawinę. Miksuj aż powstanie gładka masa.
Wlej ciasto do blaszki i piecz przez 1 godzinę.
Po upieczeniu ostudź i serwuj z dżemem lub miodem.

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...