wtorek, 28 maja 2013

Szwedzkie kotleciki rybne

Przepis ten pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, czyli “30minut w kuchni” Jamiego Olivera. Szybkie w przygotowaniu danie, idealne na obiad w środku tygodnia. Zmieniłam jednak nieco oryginalne składniki – zamiast niedostępnego u nas łupacza użyłam dorsza. Wydaje mi się zresztą, że można ten przepis potraktować nieco frywolnie i użyć dowolnego rodzaju ryb. Ważne, żeby były to filety bez ości i skóry.



Szwedzkie kotleciki rybne
30 minut w kuchni” Jamie Oliver

300g filetów z łososia
500g filetów z dorsza
bułka tarta
1 cytryna
mały pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Filety rybne wrzuć do malaksera. Dodaj otartą skórkę z jednej cytryny, listki natki pietruszki, sól, pieprz. Z grubsza zmiksuj pulsacyjnie. Przełóż rybną masę do miski, dodaj 2 czubate łyżki bułki tartej. Wymieszaj rękami i uformuj kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej.
Na duża patelnię wlej olej. Dłonią zgnieć czosnek i wrzuć go na patelnię. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, na patelnię wyłóż kotleciki. Smaż je po 7 minut z każdej strony.
Podawaj gorące.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Tez mam te ksiazke, ale tych kotlecikow jeszcze nie robilam. Zdecydowanie musze nadrobic :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...