Dzisiaj
kolejna inspiracja na chleb. Tym razem jednak nie na zakwasie, a na
sodzie. Jednak główną rolę w tym chlebie grają suszone owoce,
orzechy i pestki. Dzięki nim jest słodki, ale świetnie komponuje
się z różnymi serami (jako przekąska do białego lub różowego
wina) lub z masłem orzechowym na śniadanie. Kupując suszone
morele, wybierajcie takie, które nie były siarkowane. Mają one
ciemniejszy kolor i może nie wyglądają tak atrakcyjnie, ale są
zdecydowanie zdrowsze.
Przepis
pochodzi ze szwedzkiego serwisu Allt om mat i dlatego miarą mąki
jest pojemność, a nie waga.
Owocowo
– orzechowy chleb
250g
suszonych owoców, np. moreli, żurawiny lub jagód
300g
orzechów i pestek, np. orzechów włoskich, pestek dyni lub
słonecznika
2dl
(200ml) pełnoziarnistej mąki żytniej
4dl
(400ml) mąki orkiszowej lub pszennej
2
łyżeczki sody oczyszczonej
2
łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej
5dl
(500ml) jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 175ºC.
- Większe owoce i orzechy (np. morele, orzechy włoskie) pokrój. Wymieszaj wszystkie owoce, orzechy i pestki z mąkami, sodą i solą. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Masa będzie bardzo gęsta, wręcz zwarta, więc dobrze do mieszania jest użyć miksera z końcówkami o ślimakowatym kształcie.
- Do formy keksówki ( ja użyłam formy o długości 29cm) wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż ciasto i piecz 40 – 45 minut w dolnej części piekarnika.
- Po upieczeniu wystudź na kratce.Smacznego!
At last! Długo czekałam na nowy wpis, ale było warto :) Chlebek w zasadzie jak ciasto - keks. Jestem w fazie pieczenia różnych wariacji z jabłkami, które obrodziły, więc płynnie przejdę do pieczenia chleba.Pozdrawiam buziaki
OdpowiedzUsuńWish I can cook that bread!
OdpowiedzUsuńI`m following ur blog with a great pleasure via GFC
Please join me
Sunny Eri: beauty experience
Bardzo ciekawy przepis!Dziś spróbuje upiec ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten chleb!!!
OdpowiedzUsuń