środa, 7 września 2016

Cukinia marynowana z kurkumą i curry

W tym roku po raz kolejny obficie obrodziły mi cukinie (podziękowania dla Madzi za świetne sadzonki!). Zazwyczaj zjadamy je na bieżąco pod postacią ratatouille lub placków cukiniowych. Jednak staram się też wykorzystać je do jakichś przetworów (ratatouille w słoikach to super pomysł na szybki obiad lub kiedy jest pusto w lodówce). W zeszłym roku pierwszy raz spróbowałam zamarynować cukinię i efekt był naprawdę świetny. To fantastyczny, nieco nietypowy dodatek do obiadu, a na rodzinnych imprezach zawsze robi wrażenie. Dlatego w tym roku ponownie zrobiłam cukiniowe pikle. Przepis wzięłam z zeszłorocznego numeru „Urody Życia”. Z podanej ilości wychodzi ok 3 – 4 większych słoików. Polecam spróbujcie, zwłaszcza, jeśli macie nadmiar cukinii!



Cukinia marynowana z kurkumą i curry

2kg cukinii
4 cebule
świeże liście selera

zalewa:
1 litr wody
szklanka octu 10%
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
3 płaskie łyżeczki kurkumy
3 płaskie łyżeczki przyprawy curry

Przygotowanie:
  1. Cukinie umyj, ale ich nie obieraj. Przekrój, wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój na spore kawałki.
  2. Do każdego słoika włóż 3 duże, świeże liście selera, a następnie na zmianę ciasno układaj cukinie i pokrojone w plastry cebule.
  3. Zagotuj zalewę i gorącą wlej do słoików.
  4. Zakręć słoiki i zapasteryzuj.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Śliczny kolor, jakby słońce w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda - żółta cukinia, żółta kurkuma i curry - kolory lata na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na tym przepisie zamiast cukinii ogórek to mój mały eksperyment

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty ale pyszny przepis.Kilkakrotnie wcześniej korzystałam z tego przepisu.W tym roku ponownie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...