tag:blogger.com,1999:blog-8065499843794877226.post2179316620645382221..comments2023-06-23T10:31:58.195+02:00Comments on INSPIRACJE Z PÓŁNOCY I POŁUDNIA: Köttbullar, czyli klopsikiAnyaQthttp://www.blogger.com/profile/06964378013006456399noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-8065499843794877226.post-56722272616712756402013-11-14T13:38:33.038+01:002013-11-14T13:38:33.038+01:00Zgadza się, że podstawowy przepis jest praktycznie...Zgadza się, że podstawowy przepis jest praktycznie identyczny jak na nasze mielone. Ale nie ma "jednego słusznego" przepisu, w którym coś jest, a czegoś nie ma. Jak sam piszesz - czasem dodają miód, a czasem śmietanę. A czasem zamieniają cebulę na pora. W kwestii klopsików Szwedzi mają więcej fantazji, niż my w kwestii mielonych ;) W wielu szwedzkich książkach kucharskich są osobne rozdziały poświęcone tylko klopsikom, które są przyrządzone na dziesiątki różnych sposobów. Powyższy przepis jest pewną modyfikacją (rzeczony już por), ale odstępuje za bardzo od standardu. AnyaQthttps://www.blogger.com/profile/06964378013006456399noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8065499843794877226.post-74618063872914193082013-11-13T12:29:28.682+01:002013-11-13T12:29:28.682+01:00Tyle, że w oryginalnych szwedzkich klopsikach nie ...Tyle, że w oryginalnych szwedzkich klopsikach nie ma pory, jest tarta cebula, nie spotkałem też wkładki w postaci chleba, jedynie bułka moczona w mleku bądź tarte ziemniaki.<br />Trzeba się uczciwie przyznać, że Szwedzi sprzedali nam naszą własną potrawę :-) Gdyż podstawowy przepis jest identyczny jak nasz, Polski; mięso bułka cebula, często dodają łyżeczkę miodu ale to już modyfikacje tak jak w naszych mielonych, każdy ma tam swoje dodatki, a to czosnek a to śmietana itp. Reasumując różnica polega jedynie na wielkości :-) A przepisów na to jest tye ile fantazji kucharzy tworzących kotlety mielone. Lamparthttps://www.blogger.com/profile/16818259762727206017noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8065499843794877226.post-50309946603449457992012-11-26T10:28:16.146+01:002012-11-26T10:28:16.146+01:00Zapraszam jak najczęściej :)Zapraszam jak najczęściej :)AnyaQthttps://www.blogger.com/profile/06964378013006456399noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8065499843794877226.post-32886007087598229902012-11-25T11:27:35.712+01:002012-11-25T11:27:35.712+01:00Witaj północna blogerko. Bardzo lubię kuchnię skan...Witaj północna blogerko. Bardzo lubię kuchnię skandynawską, więc będę zaglądać. Nie wiedziałam, że w klopsikach można zastąpić cebulę porami. Pewnie dzięki temu mają delikatniejszy smak. Pozdrawiam i czekam na dużo skandynawskich wpisów.Śnieżka gotujehttps://www.blogger.com/profile/07316091417322001042noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8065499843794877226.post-21346511439176361912012-09-17T10:44:49.790+02:002012-09-17T10:44:49.790+02:00Bardzo smacznie to wygląda, chyba wypróbuję w swoj...Bardzo smacznie to wygląda, chyba wypróbuję w swojej kuchni:-)zosikhttps://www.blogger.com/profile/11062764896648290541noreply@blogger.com